Zweverig gedoe zo’n mannencirkel, toch?

2/2/20232 min read

“Jullie gaan toch niet met bomen knuffelen hè?” Deze vraag van een collega verrast me niet. Ik heb hem net verteld wat ik doe als begeleider van De Broederschap. Met een clubje mannen de natuur in om te praten en oefeningen te doen. Herkenning vinden in elkaars verhalen, steun bieden aan en houvast vinden binnen de groep. Ruimte geven aan alles wat in ons leeft, waardoor we sterker in onze schoenen komen te staan in ons dagelijks leven. Niet heel vreemd, maar mensen – vooral mannen – noemen het al snel zweverig.

Maar een mannencirkel is heel aards. Werken aan jezelf, je obstakels aankijken en transformeren, je emoties écht doorvoelen en dat delen binnen een groep. Dat vereist moed, kracht en doorzettingsvermogen. Ieder mens heeft behoefte aan verbinding, (h)erkenning en waardering. Deelnemen aan een mannen- of vrouwencirkel is soms hard werken, je weerstand het hoofd bieden, kwetsbaar durven zijn en van daaruit je kracht (her)vinden.

Spannend? Zeker! Maar je hebt weinig te verliezen en verdomd veel te winnen. Door alleen al te praten over dingen die jou bezighouden krijg je helderheid en inzichten. Wat voor jou een blinde vlek is geworden, legt een ander met één rake opmerking of vraag voor je bloot. Soms is dat pijnlijk, maar die pijn uit de weg gaan is kortetermijndenken. Het leven is geen sprint, maar een marathon. En niemand loopt een marathon zonder af te zien. Waarom je tijdelijke pijn, angst of kwetsbaarheid vermijden als het je op lange termijn veel oplevert?

Dus beste collega, zelfs als we met bomen zouden knuffelen, waarom vind je daar iets van? Zegt dat iets over ons of over jou? Alleen door eerlijk naar onszelf te zijn en verantwoordelijkheid te pakken, kunnen we samen aan een mooiere wereld bouwen. Vasthouden aan oude gewoonten en patronen, omdat je nu eenmaal zo bent, is de makkelijke weg. Prima als je daar bewust voor kiest, maar ik daag je uit om uit je comfortzone te stappen. Daar vindt groei plaats. Ontstaan waardevolle inzichten.

Het is goed dat we niet allemaal hetzelfde denken, vinden en voelen. Omarm de verschillen tussen jou en je medemens en ervaar dat échte schoonheid alleen maar bestaat doordat er zoveel diversiteit is. Laten we samen bruggen bouwen. Bruggen van begrip, empathie, vergeving, liefde, menselijkheid. Het is tijd om het samen anders te doen. Voel jij het ook? Neem de regie over jouw leven en schaaf bij waar mogelijk. Geniet van de reis die elke dag korter wordt.

Kies jij voor de maandelijkse inloopochtend, een dagprogramma of ga je meteen all-in tijdens de Deep dive? Wat je ook kiest, ik ontvang je met open armen en kijk ernaar uit om je te ontmoeten. Meer informatie en data vind je hier.