The real me (and you)

11/28/20223 min read

Wat doe jij graag? Bij welke activiteiten speelt tijd voor jou geen rol? Als je dit doet pieker je niet over het verleden of de toekomst. Je wordt niet afgeleid door de meldingen op je telefoon of door de kritische stem in je hoofd. Je bent gewoon bezig. Je zit in een flow en waarschijnlijk kost het je nauwelijks moeite om dit te doen. Je bent er goed in, hebt er talent voor.

Zelf voel je dat wellicht niet zo. “Dit kan toch iedereen?”, vraag je jezelf hardop af. Maar is dat zo? We hebben allemaal unieke gaven en talenten. Ja, ook jij! Laat je niets anders wijsmaken. Diep van binnen weet je dat dit waar is, ook al hebben mensen om je heen je vaak verteld dat jij niet goed genoeg bent, helemaal niets kan, geen talent hebt of dat niemand zit te wachten op wat jij te bieden hebt. Ze hadden ongelijk. Ik herhaal het nog eens; ze hadden ongelijk.

Zelf had ik jarenlang de grootste moeite om te bedenken waar ik goed in ben. Wat mij écht blij maakt en de tijd doet vergeten. Ik dacht te moeilijk, te groots. Het antwoord lag letterlijk onder mijn voeten; wandelen in de natuur en leren over alles wat ik daar tegenkom (zowel buiten als binnenin mezelf). Zo simpel kan het zijn.

Daarnaast lees ik al mijn hele leven boeken en vind ik het fijn om andere mensen te helpen. Niet voor schouderklopjes en bedankjes achteraf, maar omdat ik graag zie dat iedereen floreert. Weet dat ieder mens behoefte heeft aan een paar cruciale zaken in het leven; liefde, verbinding en zingeving. Je gehoord en gezien voelen door iemand die aandacht voor jou heeft, zonder daarvoor iets terug te willen. Als natuurcoach kan ik al deze aspecten van mezelf combineren.

Helaas houden wij mensen vaak rekening met wat anderen van ons vinden. Ik dus ook. Als ik wandel in de natuur, dan doe ik het werkwoord ‘wandelen’ vaak geen recht aan. Het is meer struinen, speuren, ontdekken. Ik tijger door het gras, kruip door het zand en speur de lucht af. Van buizerd tot lieveheersbeestje en van bekermos tot vuurzwam. Ik vind het geweldig om nieuwe dingen te ontdekken. Te leren over hoe iets leeft, de samenhang te ontdekken tussen verschillende organismen.

Ik ben me ook altijd zéér bewust geweest van mezelf. Te bewust. Altijd denkend voor een ander, terwijl je daar - excuse my French - schijt aan moet hebben. Wat maakt het nou uit wat iemand van jou vindt? Jij wordt er blij van. Dat is wat telt. Ik heb er jaren over gedaan om mezelf die vrijheid te gunnen. Om me niet te schamen voor de verrekijker om mijn nek. Niet te schamen voor de insecten, bloemen en mossen die ik fotografeer en determineer. Geen nerd te voelen naar de buitenwereld of mijn kinderen voor gek te zetten bij hun vrienden.

Tegenwoordig noemen mijn vrienden mij gekscherend Boswachter Boekie. Ik ben de gek die beestjes in huis of op kantoor vangt en ze weer buiten uitzet. Ik heb een verrekijker en vogelboek bij me tijdens een weekend weg met vrienden. Ik wandel met mensen, heb goede gesprekken met ze en kan vanuit het niets enthousiast uitroepen hoe mooi dat minuscule paddenstoeltje onder onze voeten is. Mensen in mijn omgeving weten niet beter meer en ik voel me niet langer gehinderd door wat ze van mij denken.

De grap is: nu meer en meer mensen mij zo zien, krijg ik geregeld foto’s toegestuurd via de app. ‘Hey, wat is dit?’ Steevast volgt een foto van een vogel, rups of ander beest. Ik word zelfs geacht vogels te herkennen aan één enkele veer. (Best lastig!) En ik geniet er volop van. Vind het ontzettend leuk dat mensen mij hiervoor weten te vinden. Dat ik ze blijkbaar heb weten te raken met mijn enthousiasme voor de weelde en overvloed die de natuur te bieden heeft. En dat vrienden graag mee op stap gaan tijdens mijn struintochten. Voor een goed gesprek en wat gratis natuurlessen tussendoor.

Toch dacht ik lange tijd dat iedereen wist wat ik wist. “Wat voor vogel is dat?”, vroeg ik eens aan een vriend die altijd in de stad heeft gewoond. Hij wist het niet en mijn mond viel open. Hij herkende de ekster niet. Die test heb ik vervolgens vaker uitgevoerd, en zodoende kwam ik erachter dat ik toch meer unieke kennis in huis had dan ik dacht. Dit voedde het vertrouwen in mezelf en mijn passie om anderen ook te enthousiasmeren voor de schoonheid van de natuur en onze rol in dit ecosysteem.

Misschien dat jij liever dekentjes haakt, taarten bakt voor alle jarigen in je familie, cijfers van de financiële beurs analyseert, pianoles geeft, zingt, auto’s repareert, de beste groente en fruit verkoopt, boeken schrijft, zorg biedt aan anderen. Het kan van alles zijn. Niets is beter of slechter, zolang het maar dicht bij jouw hart ligt. Zolang jij er maar écht blij van wordt. Je de tijd vergeet als je ermee bezig bent en energie krijgt van wat je doet. Ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Jij staat altijd op nummer één bij jezelf. You are the center of your own universe. En als jij oprecht in verbinding staat met je ware zelf, dan betekent dat altijd dat je er ook voor anderen bent. Dienstbaar, zorgzaam, liefdevol, verbonden. May you find happiness and freedom within yourself.