Op blote voeten

3/17/20233 min read

“Jouw ouders zijn wel een beetje gek.”

Aldus mijn ex-schoondochter een tijdje geleden tegen onze jongste zoon. Hij vertelde het glimlachend aan ons door. Was stiekem best trots op zijn gekke ouders.

Waarom?

Omdat ze zichzelf proberen te zijn. Nieuwe dingen proberen. Situaties opzoeken die het grootste deel van de mensen nooit zal opzoeken, omdat het ‘vreemd’ of ‘gek’ of ‘anders’ is.

Maar dat maakt mij juist nieuwsgierig. Ik wil dan op onderzoek uit. Soms levert dat iets moois op, andere keren doet het niet zoveel met je.

Van beide kun je leren. Wat past wél bij mij? En wat juist niet? Zo ontdek je meer over je authentieke zelf.

Zo postte ik vorige week een verhaal over Mijn zoektocht naar authenticiteit. Daarin schreef ik ook een zin over het feit dat de authentieke Erik op barefoot schoenen loopt, maar het liefst op blote voeten.

Misschien is de zin je opgevallen. Misschien ook niet. Waarom vond ik het eigenlijk belangrijk dit te melden over mezelf?

Ik dacht er nog eens over na. En mijn conclusie kwam snel.

Ik had namelijk nooit gedacht zo enthousiast te zijn over het blote voeten-leven.

Waarom niet? Omdat ik m’n leven lang last had van koude voeten. Ik trok het liefst 2 paar sokken en pantoffels aan in huis. Lekker warm!

Maar sinds ik weet dat er talloze gezondheidsvoordelen kleven aan aarden (of gronden), zoals het contact maken met de aarde via je blote voeten officieel heet, kan en wil ik niet meer zonder. Het heeft mij enorm geholpen.

En… het is gratis!

Bezwaren
Ik weet dat er in jouw hoofd nu waarschijnlijk gedachten opkomen als “Ja maar ik heb altijd koude voeten”. Of steviger tegenargumenten als “Misschien ga ik wel in glas staan” of zelfs “Ik heb lelijke voeten (dus die verstop ik liever)”.

Vind je ook niet dat je jezelf daarmee beperkt? Jezelf dingen ontzegt die goed voor je zijn op basis van niet al te sterke argumenten?

Waarom doe je dat? Zou je het niet op zijn minst eens willen proberen? Om zelf een conclusie te kunnen trekken op basis van je ervaringen. Misschien vind je het na een maand nog steeds niets. Prima! Moving on then…

Maar wat als het een heerlijke ervaring is? Dit is een mooie tijd van het jaar om te beginnen. Het mooie weer komt er snel genoeg aan.

Die koude voeten? Dat is een kwestie van training. Ik had het grootste deel van mijn leven ijsklompen aan m’n benen. Dat is veel minder geworden.

Dat glas? Dat ligt niet overal. Gebruik je verstand en wees voorzichtig (maar dat doe je bijna vanzelf als je op blote voeten loopt).

Die lelijke voeten? Fuck it (wo)man! Daar laat je je toch niet door tegenhouden hoop ik? Je vind jezelf toch wel meer waard dan iemands mening over jouw voeten?

Heb je trouwens ooit mooie voeten gezien? Volgens mij zijn die zeldzaam. Je voeten dragen jou al je hele leven. Ze zijn getekend door dat leven.

Soms met blauwe of kalknagels, soms door moedervlekken, misplaatste beharing, wratjes, eeltknobbels, likdoorns of kromme en (soms) lange tenen. Nou en? Wees dankbaar voor al het werk dat die voeten voor je uitvoeren.

Ok Erik, je hebt me een beetje overtuigd. Maar wat zijn de beste plekken om op blote voeten te lopen? Kort gezegd: plekken waar je in direct contact met de aarde staat. Denk aan: (nat) gras, rotsen of natuurwater.

Zelf loop ik graag op de vloedlijn tussen Noordwijk en Katwijk. Maar als je nog weerstand voelt op dit hele idee. Begin dan rustig. Kijk of je dagelijks een kwartier op blote voeten in huis kan lopen. Ik kook bijvoorbeeld altijd op blote voeten. Muziekje aan, dansen achter het fornuis. Lekker joh!

Gezondheidsvoordelen
Enkele belangrijke gezondheidsvoordelen van aarden:

-Ontstekingsremmend
-Vermindert stress en burn-outklachten
-Verbetert de nachtrust
-Bevordert de bloedsomloop en je herstel na inspanning
-Vermindert blessuregevoeligheid en bevordert sportieve prestaties

Nogmaals: het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het lopen op blote voeten op onbekend terrein. Daarnaast loop je waarschijnlijk al je leven lang op dikke, rubberen zolen. Gun je lichaam de tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van bewegen.

Tips:
Heb ik je nieuwsgierigheid gewekt? Tof! Ga dan vooral zelf op ontdekkingstocht. In een wereld waarin informatie zo makkelijk toegankelijk is, ben je het bijna aan jezelf verplicht om zo nu en dan onderzoek te doen. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid. En daarvoor is maar één iemand verantwoordelijk.

Kijktip: The Earthing Movie: The Remarkable Science of Grounding

Volgtip socials: Joep Rovers (deze man gaat je bewustzijn op heel veel gezondheidsvlakken verruimen)

Tips voor dagelijks gebruik:
-Schoenen en sokken uit doen (inkoppertje!)
-Barefoot schoenen (zelf loop ik op schoenen van Merrell (laag model) en Vivo (hoog model))
-Tenenspreiders
-Aardingslaken voor onder je bureau en/of aardingsbeddengoed (aarding.org)

Boekentip: The Barefoot Dutchman van Anton Nootenboom (niet per se een verhaal over de gezondheidsvoordelen van op blote voeten lopen, maar wél een zeer inspirerend verhaal over zijn wereldrecord, uit je comfortzone treden, broederschap en van je kwetsbaarheid je kracht maken)

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vond. Laat het me vooral weten.

Mooie dag nog!