Mannencirkel De Broederschap – Mijn eerste ervaringen

9/11/20223 min read

Kortgeleden organiseerde ik samen met mijn dierbare vriend Martijn van Ommen onze eerste mannencirkel, genaamd De Broederschap. Het werd een magische ervaring die al onze verwachtingen – voor zover we die hadden – oversteeg. Ik deel hier graag enkele situaties en inzichten met jou.

Dit hele proces begon enkele maanden geleden, toen ik tijdens een avondwandeling aan Martijn vroeg of hij het zag zitten om samen met mij een mannencirkel op te zetten. Ik speelde al een tijdje met het idee, maar onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen houden ons vaak af van onze doelen en dromen. Dat is bij mij niet anders.

De laatste tijd leef ik echter steeds meer volgens het credo The obstacle is the way, naar het gelijknamige boek van Ryan Holiday. De korte versie van de boodschap die in dit boek wordt uitgedragen; zoek je weerstand op. Wat voelt voor jou spannend of onaangenaam? Waar word je onzeker van en slaat de twijfel toe? Go there! Zoek die weerstand op, want juist daar zit jouw groei verscholen.

Door buiten je comfortzone te treden, rek je deze op en verleg je iedere keer je eigen grenzen. Ik kan je nu uit eigen ervaring vertellen dat het écht zo werkt. En dat het je bovendien een enorme boost in zelfvertrouwen geeft, want jij hebt het toch maar mooi gedaan. Je bent de strijd aangegaan met de (neuro-chemische) patronen in jouw lijf en hersenen en hebt ze doorbroken, in ieder geval tijdelijk. Zoals iceman Wim Hof altijd zegt; “The limit is not the sky. The limit is the mind.

Goed, terug naar de mannencirkel. Al vroeg in de ochtend mochten we twee dappere broeders ontvangen in een prachtig duingebied waar ik vaak kom. We hadden oorspronkelijk plek voor vier mannen, maar zoals een Chinees gezegde dat ik laatst tegenkwam luidt: ‘Zelfs de hoogste torens beginnen bij de grond’. We hebben een begin gemaakt, dat is wat telt. Dat er niet meteen massa’s mensen op afkomen is helemaal niet erg. En ook niet demotiverend. Wij besloten het juist als kans te omarmen. Een kans om op een intieme manier, zeer persoonlijke begeleiding te kunnen geven. Een kans om op diep niveau te verbinden en verbroederen met elkaar. En zo geschiedde.

Na een korte ontvangst en ademhalingsoefening bewogen we ons richting een plek in het bos die we voor de eerste helft van de dag als ons basiskamp hadden aangewezen. De opdracht was om hier in stilte naartoe te lopen, dus zonder te praten. Waarom? Om zo even helemaal terug te vallen op jezelf, jouw gedachten, gevoelens en ervaringen. Wat valt je op tijdens zo’n wandeling en waarom? Wat betekent dat voor jou?

Eenmaal aangekomen op onze plek in het bos ontstond al snel een mooi gesprek, waarin alle broeders zich van hun kwetsbare kant toonden. Er kwamen eerlijke, oprechte verhalen naar boven. Over jeugdtrauma’s en liefdesverdriet, over innerlijke struggles en persoonlijke doelen.

Het bleek een begin van wat een onvergetelijke dag zou worden voor ons alle vier. Vanuit kwetsbaarheid ontstaat zo enorm veel kracht. Doordat één iemand zijn verhaal deelt, creëert hij een veilige ruimte voor iemand anders om dit ook te doen. Dat heeft een sneeuwbaleffect, en al snel zit iedereen op zijn praatstoel. Onzekerheden, frustraties en verdriet komen naar boven. Een luisterend oor, een welgemeende knuffel, prikkelende vragen en bruikbare oplossingen worden teruggegeven vanuit de groep. Er ontstaat binnen de kortste keren een volledig natuurlijke groepsdynamiek.

Wat we deze dag verder nog deden om de broederlijke band uit te bouwen en te versterken laat ik voor nu in het midden. Dat zou de verrassing weghalen voor toekomstige broeders die zich willen aansluiten bij onze mannencirkel(s). Het belangrijkste is dat wij mannen er volledig mogen zijn. Met al onze kwetsbaarheden én met onze krachtige kwaliteiten. Dat wij de mannelijke en vrouwelijke energie in onszelf met elkaar laten versmelten. Zachte kracht noem ik dat. Want vanuit kwetsbaarheid ontstaat kracht, maar het is ook krachtig om kwetsbaar te (durven) zijn.

Onze eerste mannencirkel was een groot succes. Nog steeds zijn we er allemaal razend enthousiast over. Zijn we gemotiveerd om door te pakken, elkaar omhoog te helpen waar nodig. De potentie in elkaar aan te wakkeren. In één dag heb ik er drie broeders voor het leven bij gekregen. Heb ik dieptes en verbinding bereikt die ik met sommige mensen die ik al tientallen jaren ken nooit zal bereiken.

Beide is oké, ik verheerlijk het ene niet en veroordeel het andere niet. Ik weet wel dat ik door het vuur ga voor mijn broeders en zij voor mij, en dat gun ik iedereen in zijn (of haar) leven. Die diepe verbinding kan op zoveel niveaus helende effecten op jou hebben. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze vorm van heling heb gevonden. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor eenieder die ik daarmee van dienst kan zijn in zijn leven. Je kunt de wereld geen grotere dienst doen dan aan jezelf te werken en vanuit liefde te delen met anderen. De rest is bijzaak. There, I said it.

Zien we je tijdens één van onze volgende mannencirkels? In 2023 zullen we er meerdere organiseren. Nu gaan we eerst onze plannen uittekenen, verder werken aan onze groei en ont-wikkeling. Hope to see you soon brother!