Life is beautiful, don't miss it!

11/6/20223 min read

Gistermiddag was de eerste ledendag van de NVNC - Nederlandse Vereniging voor Natuurcoaches. We kwamen samen op een prachtige plek in het bos op de Utrechtse Heuvelrug. Ik kende er bijna niemand en was één van de groentjes tussen zeer ervaren coaches. Nog niet zo lang geleden leefde ik met spanning in m’n lijf naar zo’n dag toe. Had ik met klotsende oksels richting Doorn gereden.

Nu kwam ik ontspannen en met een frisse lichaamsgeur aan. Ik sta nu ergens voor. Ik geloof ergens in. Ik leef vanuit het vertrouwen dat dat wat ik nodig heb, mij toekomt. En nee, dat betekent niet achterover gaan zitten in je luie stoel. Dat betekent actie ondernemen, je hart volgen, ook al fluistert de kritische stem in je hoofd je regelmatig dingen toe om je aan het twijfelen te brengen.

Als je ter plaatse direct warm welkom wordt geheten door de bestuursleden en andere collega’s vanuit het hele land, dan doet dat iets met je. Iets diep in je wordt geraakt. Je voelt verbinding. Echte, menselijke verbinding. Hier praten mensen met elkaar over zaken die er toe doen in hun leven. Hier luistert men naar jouw verhaal. Niet om er meteen hun eigen zegje over te kunnen doen, maar om daadwerkelijk te horen wat jou bezig houdt. En om te leren van elkaar. Dat geeft een gevoel van welkom zijn, van kracht, inspiratie en motivatie. Van weten dat je samen sterk staat en tot prachtige dingen in staat bent.

Het mooie van het vak Natuurcoaching is dat je altijd in en met de natuur werkt. De coach stelt prikkelende vragen, spiegelt je en daagt je uit om zelf tot inzichten te komen. Maakt gebruik van dat wat de natuur op dat moment op je pad brengt. “Een goede coach is een luie coach”, hoorde ik gister één van mijn collega’s zeggen. Daarmee bedoelde ze niet dat een natuurcoach echt lui is, maar dat tijdens een goede coachsessie de coach maar weinig aan het woord is. In zekere zin achterover leunt, zodat de cliënt het (innerlijke) werk kan doen. De coach geeft slechts voorzetjes, de cliënt mag vervolgens zelf tot inzichten komen. Alle antwoorden op jouw vragen zitten namelijk in jezelf.

Natuurcoaches zijn bereid om diep naar binnen te keren. Hun eigen schaduwkanten aan te kijken. Te leven vanuit een vorm van oordeelloosheid. Te onderzoeken waarom ze door iets getriggerd worden. Te weten dat niet het hoofd, maar het hart hun de weg wijst in het leven hier op aarde. Het hart dat is afgestemd op de natuur, die in al haar wijsheid en overvloed het beste met al het leven op aarde voor heeft.

Dit resulteert in een bepaalde mate van eerlijkheid die lang niet iedereen je kan geven. De fluwelen handschoen waarmee vrienden en familieleden je soms behandelen is ontzettend goed bedoeld. Ze willen je steunen met bemoedigende woorden en bevestigen wat jij ze vertelt. Maar heb je daar altijd iets aan?

Ik denk van niet. Ik denk dat je veel meer hebt aan iemand die eerlijk tegen je is. Ook als die waarheid pijn doet. Als dat betekent dat er heftige emoties bij je los worden gemaakt. Het is goed om die los te maken en te transformeren. Mee te geven aan de wind, het water of de bosbodem.

Emotie is letterlijk een beweging van energie (energie in motie). Het universum kan deze energie transformeren, als jij er voor kiest die energie weer vrij te maken. Blijf het niet vasthouden, want dat beperkt je alleen maar en leidt tot allerlei fysieke ongemakken. Maak het los in jezelf, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen; die langgekoesterde nieuwe baan, die liefdesrelatie waar je al zo lang naar op zoek bent, het boek dat je al zo lang wilt schrijven, de reis die al jaren op de planning staat, die échte verbinding met jezelf.

Je leven kan zo mooi zijn en jij nog zo vitaal. Toch lopen we allemaal rond met een houdbaarheidsdatum. Wordt het niet tijd om over de schaamte heen te stappen van het ‘nodig hebben’ van een (natuur)coach? Om niet meer lacherig te doen over mentaal en fysiek welzijn, maar dit serieus te nemen? F*ck wat je collega’s en vrienden ervan denken. F*ck wat je partner ervan vindt. Het gaat om jou. Jij wilt je volle potentieel benutten. Jij wilt op je sterfbed kunnen zeggen dat je geen spijt hebt van alle kansen die je onbenut liet. Of van het feit dat je niet luisterde naar je hart, maar slechts deed wat iemand van jou verwachtte. Daarvoor ben je niet op aarde gekomen.

Een natuurcoach kan je op weg helpen. Niet om de zakken te vullen met jouw geld, maar om jou na enkele coachsessies weer los te laten. Je mag en kan het namelijk zelf doen. Jij geeft richting aan je leven, wij wijzen je hooguit welke kant je op kunt gaan.

We zijn ook geen concurrenten van elkaar, maar willen allemaal een (mentaal) gezonde mensheid zien. Een aarde die floreert en bruist van divers leven. Een wereld waarin mensen oog hebben voor elkaar, luisteren naar elkaar, respect hebben voor elkaar. Een aarde waarin we weer één zijn met de natuur, want dat is waar we vandaan komen en ooit weer naar terug zullen keren. Wij zijn natuur. Verbind je weer met je kern, in plaats van je mobiel. Life is beautiful, don’t miss it!