Verwondering als geestverruimend middel

1/22/20242 min read

Ik ging vogels kijken. Leek me wel wat. Althans, ik keek al jaren naar vogels. Wie niet, toch? Iedereen ziet ze.

Maar hoe meer je weet over wat je ziet, hoe meer je ziet. Ik kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik zie een vogel.” Dan weet jij waar ik het over heb. Maar iemand die vaker naar vogels kijkt, vraagt dan meteen “Wat voor soort?” En die vraag ging mij ook ineens heel erg bezig houden.

Ik ging letten op de veren en kleuren van vogels. Op hun vorm, hun grootte, hun geluiden (dat zijn er veel!), hun favoriete habitat (bos, weide, heide, zoet water, zout water, stedelijke omgeving zelfs), hun aantallen en ga zo maar door.

Je kunt jezelf enorm veel leren in korte tijd. Er staan talloze bronnen tot je beschikking. Daarnaast zijn er altijd mensen die graag hun kennis met je delen. Als je ze tenminste opzoekt en je leergierig opstelt.

Door op vogels te letten, kreeg ik ook door waar en hoe ze aan hun voedsel komen. Veel van hen eten bessen, noten en zaden. Vrijwel allemaal eten ze (ook) dierlijke eiwitten - van insecten tot muizen, ja zelfs ganzen.

Die insecten verruimden mijn blikveld en bewustzijn verder. Dat is me een wereld hé! Miljoenen verschillende soorten bestaan er wereldwijd. Duizenden in Nederland. Ons brein kan zulke aantallen nauwelijks bevatten.

Eerst ging ik vooral letten op de bijna-vogels: vlinders. Wat een schoonheid, wat een rijkdom! Als je niet kunt genieten van de schoonheid van vlinders, dan is er echt iets in je geknakt. Ik kan me er in ieder geval over blijven verwonderen.

Door vlinders te leren kennen ga je ook op hun rupsen letten. Daarna op hun waardplanten. Dat zijn de planten waar de eitjes op afgezet worden. Door die waardplanten te bestuderen, opent zich de rest van het insectenrijk voor je. Spinnen, wantsen, kevers, nachtvlinders, wespen, vliegen, bijen, hommels... nogmaals: wat een rijkdom!

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Volg vooral jouw interesse. Het is geen wedstrijd wie de meeste soorten kent of heeft gezien in een jaar. Het gaat erom je te openen voor de natuurlijke wereld, waar jij net zo goed onderdeel van bent.

Tegelijkertijd ontwikkelt je kritische kijk op dingen, waardoor je de tegen-natuurlijke elementen en methodes om ons heen nét even anders leert lezen dan hoe ze over het algemeen gepresenteerd worden. (Niet alles is wat het lijkt, blijf alsjeblieft kritisch!)

Door de natuurlijke wereld te begrijpen, leer je jezelf beter begrijpen. Ga je dingen in een ander licht zien, want je bewustzijn groeit. Begrijp je ineens dat jij enorm veel invloed hebt op hoe jouw leven en omgeving eruit zien.

Dan ga je op een zeker moment bepaalde middelen, situaties en mensen mijden. En anderen juist opzoeken. Alsof de vlinder uit zijn cocon gebarsten is.

Ineens begrijp je hoeveel scheppingskracht er in jou zit. Alles wat je kunt bedenken, kun je realiseren. Alles? Ja, alles! Maar niet met een toverstokje. Je moet ervoor werken. Oefenen, lezen, luisteren, op je bek gaan, opstaan en weer opnieuw proberen.

Het wordt je steeds duidelijker wat jouw doel is op deze planeet. Wat jouw vuurtje aanwakkert én bijdraagt aan het collectief. Hoe je geld kunt verdienen met jouw talent en passie. En dus niet langer gevangen hoeft te zitten in een negen-tot-vijf bestaan waarin je nauwelijks energie (en geld) overhoudt om je dromen waar te maken.

Gaat alles vanaf nu makkelijk? Natuurlijk niet! Blijf realistisch. Het leven zit vol ups en downs. Beide ga je intenser beleven. De downs kun je alleen – eenmaal geestelijk in balans en niet bang meer om jezelf (kwetsbaar) te tonen aan de wereld – veel beter handelen.

Je cocon is open. Niemand kan je meer stoppen. Ineens ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Je bent wakker geschrokken uit een hele lange droom.

Welkom! ;)

Ik wens je een fijne reis verder. Je bent pas net begonnen.