De acht grote lessen van de natuur (les 6)

5/24/20233 min read

Ieder aspect van ons leven is in zekere zin een stem voor het soort wereld waarin we willen leven.” ~Frances Moore Lappé~

Vorige week postte ik een verhaal over les 5 van De acht grote lessen van de natuur (van Gary Ferguson).

Vandaag les 6: We leven op een planeet met een overvloed aan energie, toch verspilt het leven geen druppel

Je bent moe, futloos en hebt nergens zin in. Je bank en bed zijn je grootste vrienden.

Herken je dit? Ik wel.

Jarenlang had ik een flink tekort aan energie. De chronische darmziekte colitis ulcerosa hield me in een wurggreep. Door dit tekort kwam ik in een neergaande spiraal terecht. Fysieke ongemakken, negatieve gedachten, de klachten stapelden zich op.

Het gevolg?

Nóg minder energie.

Ik werd er gek van! Het frustreerde me enorm. Op zaterdag liep ik het hardst van allemaal over het voetbalveld. Ik kon blijven gaan. Nog een tweede wedstrijd? Prima! Erik loopt wel hoor.

Maar de ballen die ik doordeweeks moest hooghouden waren loodzwaar. Ik liep leeg.

Hoe was dat mogelijk?

Het universum – en dus het leven – heeft een hoeveelheid aan energie die ons brein niet kan bevatten. De zon alleen al geeft dagelijks zoveel energie dat we nooit meer tekort hoeven te hebben.

Er ging iets flink mis in mijn leven. Mijn identificatie met de ziekte (“ik ben chronisch ziek”) droeg daaraan bij. Maar dat wist ik toen nog niet.

Leren van ganzen
Met vallen en opstaan doe ik steeds weer nieuwe inzichten op. De natuur helpt me daarbij. Alles in de natuur draait namelijk om harmonie, balans en ritme.

Als één of meerdere van die elementen ontbreken dan stroomt de energie niet goed door je lijf, maar blokkeert en stagneert zij. Het gevolg: alles gaat moeizaam, je voelt je futloos en ervaart weinig levenslust.

Had ik maar beter opgelet.

We hoeven slechts om ons heen te kijken om te leren over onszelf. Neem ganzen, bijvoorbeeld.

Harmonie
Ganzen zijn in perfecte harmonie met hun omgeving. Bewegen mee met luchtstromen. Tussen bergen in vliegen ze lager, om vervolgens weer aan hoogte te winnen. Altijd zoeken ze naar de weg van de minste weerstand. En komen ze in een storm terecht, dan pauzeren ze gewoon.

Door flexibel te zijn kom je in harmonie met je omgeving. Vechten tegen de omstandigheden kost je energie en levert niks op. Ga niet langer tegen de stroom in, maar beweeg mee.

Balans
Lang voordat ganzen aan hun trek beginnen, vreten ze zich al vol. Die energievoorraad hebben ze nodig ook. Tijdens hun vlucht trotseren ze vele obstakels en verliezen ze flink wat gewicht.

Balans kun je opvatten als het streven naar een evenwicht tussen energie die binnenkomt en energie die eruit gaat.

Lao Tse stelde het zo: “De natuur neemt van wat te veel is om goed te maken wat tekortschiet.

Ritme
De natuur (en jij dus ook) wordt aangestuurd door o.a. dagelijkse en seizoenscycli. De afwisseling van sterke activiteit en rustig herstel zijn van onschatbare waarde om gezond te leven. Altijd maar doorgaan breekt je vroeg of laat op.

Ganzen weten dit. Denken daar niet eens over na. In het voorjaar vliegen ze richting het Noorden om te broeden en van de verse grassen en kruiden daar te profiteren. In het najaar bewegen ze richting het warmere Zuiden. In de tussenliggende maanden verspillen ze zo min mogelijk energie.

Pak jij voldoende rust?

Of staat je volgende sociale verplichting alweer in de agenda? Knal je liever een pijnstiller, wat glazen alcohol of een lijntje coke naar binnen? Het is makkelijk om de signalen van je lichaam te negeren door je op iets anders te focussen.

Maar pas op! De man met de hamer weet je te vinden.

Overvloed
Ik heb inmiddels harmonie, balans en ritme gevonden in mijn leven.

’s Morgens sta ik zoveel mogelijk om dezelfde tijd op. Mijn ochtendritueel bestaat onder meer uit meditatie, sport, schrijven, gezonde voeding en het aanvullen van vocht en mineralen.

Meditatie en schrijven brengen mentale rust en helderheid, waardoor ik energie bespaar. Door te sporten creëer ik energie voor de rest van de dag. Energie creëert nieuwe energie.

Blijf maar eens een hele zondag op de bank hangen. Wedden dat je je ’s avonds futloos voelt? Blijf dus bewegen, al is het maar een rustige wandeling. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Daarnaast geef ik mijn grenzen steeds beter aan. Als ik even geen behoefte heb aan gezelschap, dan voel ik me daar niet schuldig om. Ik kies voor mezelf, zodat ik er ook voor anderen kan zijn.

Nu ik dagelijks in mijn gezondheid investeer voel ik me fitter dan ooit. Ik hou van het leven, heb zin om nieuwe dingen te doen en mensen te ontmoeten. Ik voel me energiek. Mijn ‘werk’ aan mezelf betaalt zich uit en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

En jij? Waar valt er nog winst te behalen in jouw leven?