Schijn jouw licht

12/13/20222 min read

There is no light without shadow, no psychic wholeness without imperfection. To round itself out, life calls not for perfection, but for completeness. For this, the ‘thorn in the flesh’ is needed. The suffering of defects without which there is no progress.” ~ Carl Gustav Jung

Wil je groeien als mens? Happy zijn met wie je bent en niet constant het idee hebben dat je niet (goed) genoeg bent? Kijk het donker in jezelf aan en wees 100% eerlijk. Stop met jezelf voor de gek te houden. Stel je open voor de spiegel die anderen je voorhouden. Word je bewust van je eigen gedachten, woorden en daden. Begrijp waar ze vandaan komen, zodat je ze kunt omarmen als een onderdeel van wie jij bent. En doe aanpassingen waar nodig. Niemand is perfect, dus stop met perfectie na te streven.

Sociale media zijn bij uitstek platformen waar veel mensen graag laten zien hoe geweldig hun leven is. Op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ antwoorden massa’s mensen dat het goed met ze gaat, terwijl het tegenovergestelde vaak waar is. Talloze mensen kampen met chronische ziektes, relatieproblemen, verdriet, frustratie, boosheid, onzekerheid, een gebrek aan zingeving. Toch kost het ons ontzettend veel moeite om hier eerlijk over te praten met anderen. Onze kwetsbare kanten te tonen. Waarom?

Waarschijnlijk omdat je ergens in je leven hebt geleerd dat kwetsbaarheid een teken van zwakte is. En met 'zwakke' mensen weet men wel raad. Ze worden belachelijk gemaakt, gekleineerd, uitgelachen en voor gek verklaard. En laten we eerlijk zijn; dat doet pijn. Puur biologisch gezien willen we ‘erbij horen’, onderdeel van een groep zijn. Het wij-gevoel ervaren en verbonden zijn met anderen.

Maar door je zwakte te tonen, je donkere kanten aan te kijken en te accepteren, eerlijk te zijn als het even niet goed gaat, bereik je veel meer. Vind je de verbinding die je al die tijd miste. Ontmoet je mensen die je wél begrijpen, om je geven en je accepteren om wie je bent. Dat werkt bevrijdend én je creëert een veilige ruimte voor anderen om hetzelfde te doen. Door het donker aan te kijken, gaat jouw licht helderder schijnen dan ooit.

Ben jij ook klaar met het opdoen van maskers? Constant te doen alsof. Jezelf kleiner te maken en over je heen te laten lopen. Je pijn, onzekerheid, verdriet en angst te verdoven met Netflix, porno, eindeloos scrollen, drank en drugs? Ik help je graag in beweging te komen. Ga je mee de natuur in?

Bel of mail me voor een gratis intakegesprek.