De acht grote lessen van de natuur (intro)

4/14/20232 min read

“Herinner je je die vervallen dorpen in Tsjechië nog?” vraagt mijn vader. Ik graaf diep in mijn geheugen, maar helaas. Er gaat geen belletje rinkelen.

Ik merk de laatste tijd vaker dat ik dingen ‘kwijt’ ben. Vooral van de periode tussen mijn 18e en 28e. Ik leefde wel, maar was blijkbaar niet helemaal aanwezig in mijn lijf.

Niet gek, want ik stond in de overlevingsmodus. Na een korte, maar zeer heftige ziekteperiode heb ik keihard getraind om mentaal en fysiek weer op te krabbelen. Dat lukte verdomd goed vond ik, maar ergens onderweg heb ik me onbewust afgesloten voor mijn gevoel.

Wel zo veilig, want ik was al genoeg gekwetst door het leven. Begreep totaal niet waarom mij dit was overkomen. Ik sportte veel, rookte niet, leefde gezond (vergeleken met vrienden). Why me?!

Een vraag met vele antwoorden en lagen, zo weet ik nu. Maar dat is iets voor later.

Waar het me nu om gaat, is dat ik uit die periode bepaalde dingen wél goed heb onthouden. Heel vaak zijn die natuur-gerelateerd.

Zo weet ik precies wat ik rondom die vervallen dorpen zag. Waar ik tijdens een vakantie in Oostenrijk een stukje bot van een edelhert vond, mijn eerste slang zag en welke salamanders er op het bospad liepen.

Ik weet ook waar ik voor het eerst een zwarte specht hoorde of een bepaald kevertje ontdekte. Hoeveel ijsvogels ik vorig jaar zag en wanneer de eerste gierzwaluwen door de lucht zweven na hun lange reis vanuit het Zuiden.

Heb ik ergens jaren niet gewandeld en kom ik daar weer terug? Dan weet ik nog exact waar ik de keer daarvoor een bepaalde paddenstoel zag. En vaak komt ook mijn gevoel van dat moment weer naar boven.

De hoeveelheid herinneringen (waarnemingen) is bijna eindeloos te noemen.

Blijkbaar is dat dé manier voor mij om routes te onthouden, lessen te leren, inzichten op te doen. De natuur (Moeder Aarde) is mijn lerares en spiegel. Zij verveelt geen moment en heeft grote aantrekkingskracht op me.

Het zal je dan ook niet verwonderen dat ik graag boeken lees over de natuur. Zo las ik laatst op aanraden van collega natuurcoach Marjolein Rubens-Smit het boek De acht grote lessen van de natuur van de Amerikaanse schrijver Gary Ferguson.

Ik vertel je daar graag meer over, om de simpele reden dat ik van mening ben dat ieder mens hier iets aan kan hebben.

De komende 8 weken ga ik daarom wekelijks in op één van deze lessen. Ik wens je alvast veel inspiratie toe en nodig je uit om samen nog meer ervaringen te delen en creëren.