Overwin je onzekerheid

10/26/20222 min read

Ik kom uit een warm nest. Ik was goed op school, sportief, had veel vrienden en een knap koppie. Een bevoorrecht jochie. Weinig trauma uit mijn kindertijd om te verwerken, eens? Toch schuilt er veel onzekerheid in mij. Wat vinden mensen van me? Doe ik het wel goed? Wie ben ik om jou iets te vertellen over het leven? Waarom zou iemand mijn hulp willen?

Ik ben wel klaar met die onzekerheid. Ik barst van het talent (jij ook trouwens). Ik zit vol liefde om anderen te helpen. Wil graag bijdragen aan de grote transformatie waar we wereldwijd doorheen gaan. I am here to serve. En wat anderen daarvan vinden; I don’t care anymore.

Afgelopen zomer nam ik daarom de beslissing om een mannencirkel op te zetten. Ik benaderde mijn vriend Martijn van Ommen, met de vraag of hij dit samen wilde doen. "Ja, natuurlijk!" We spraken veel over de invulling van ons programma en werkten dit verder uit. Datum prikken en uitproberen maar.

We trokken die dag de duinen in. Twee broeders hadden zich aangemeld. Er was plek voor 4. Een teleurstelling? Nee. Wij zagen dit als kans om op een persoonlijke manier, met oprechte aandacht voor elkaar aanwezig te zijn.Het werd een onvergetelijke dag. Een dag van diepgaande gesprekken, over jeugdtrauma’s en liefdesverdriet. Over de reis van het hoofd naar het hart en de discipline om te werken aan onszelf. Een dag die vier levens veranderde en het begin vormde van onvoorwaardelijke broederschap.

Gister kwamen we weer samen. Nu geen hele dag in de natuur, maar zitten rondom een vuurschaal in de tuin. Bij binnenkomst stevige mannenknuffels uitwisselen, broeders zien stralen, anderen zien huilen. Respect en ruimte voor ieders verhaal. Voorgehouden spiegels en bruikbare feedback. Moeilijk in woorden te vatten wat zo'n bijeenkomst met je doet.

De laatste tijd maak ik mezelf bewust zichtbaar. Erg spannend! Zeker met onzekerheid in je lijf. Maar ik weet inmiddels dat er veel kracht schuilt in het laten zien van je kwetsbaarheid. We kennen allemaal problemen, onzekerheden, strijd en verdriet. Niks om je voor te schamen! Wegstoppen is geen oplossing.Binnen De Broederschap creëren we daar met elkaar een veilige ruimte voor. Iedereen mag er zijn zoals hij is, met zijn mooie en minder mooie kanten. We gaan vooruit, we groeien samen en steunen elkaar als het minder gaat.

Door mijn onzekerheid te overwinnen en in het diepe te springen ontstond iets prachtigs. Wist ik veel waar ik moest beginnen? Ik deed het gewoon. Meestal zie je maar een stuk van het pad dat voor je ligt. Laat je je daardoor tegenhouden? Of geef je je nieuwsgierigheid de ruimte om te ontdekken wat er na de volgende bocht op je wacht? Ik kies voor het laatste en ik nodig jou uit hetzelfde te doen.

Veel mannen denken dat dit niets voor hen is, dat ze hun eigen problemen moeten oplossen. Onzin! Samen kom je verder én is het veel leuker. Door jezelf te helen, heel je ook de mensen om jou heen. Doe eens gek, treed buiten je comfortzone. Daar vind je groei plaats.