Lucht vangen met een schepnet

2/9/20232 min read

“Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.”

Als kind zong ik deze zin geregeld mee met Acda en De Munnik als mijn moeder hun cd weer eens aan zette. Pas op latere leeftijd begreep ik hem écht. Voelde ik de waarheid van deze uitspraak.

Natuurlijk, het leven is wat je gebeurt. Dat geldt voor iedereen. En toch zie ik enorm veel mensen worstelen met onverwachtse dingen die op hun pad komen. Logisch, want jouw mind wil je veilig houden. Verandering is per definitie eng. Het brengt onzekerheid met zich mee.

Vanuit die emotie van angst (of verdriet, boosheid, twijfel) handelen we zelden juist.

Emoties zetten aan tot actie, maar zijn ook weer onder controle te brengen. De vraag is: weet je hoe? Lukt het jou om je eerste impuls te onderdrukken? Te reflecteren op wat er in jou gebeurde op het moment dat de emotie omhoog kwam?

Een ander kan jou eigenlijk nooit écht kwetsen. Hij of zij raakt hooguit iets aan in jou, dat al gekwetst was. Het is een oude trigger.

Waarschijnlijk iets uit je kindertijd. Daarin wordt iedereen beschadigd. En nee, dat gebeurt lang niet altijd bewust. Ouders, vrienden, het schoolsysteem, de maatschappij, allemaal dragen ze bij aan jouw vorming én beschadiging als mens.

Op latere leeftijd mag je vervolgens aan de bak om deze patronen te herkennen. Lukt dat? Dan is het tijd om ze te erkennen, ruimte te geven aan het gevoel dat ze je geven. Dienen die patronen je niet langer? Dan is het tijd om ze te doorbreken.

En daar gaat het vaak fout. Je mind (of ego) gaat nu in protest. Waarom veranderen wat je al jaren doet of gelooft? Blijf lekker zoals je bent, joh. Je hebt het toch goed voor elkaar? Een partner, kinderen, een huis, een baan, 2 keer per jaar op vakantie. Kortom: zekerheid.

Maar zekerheid is een illusie. Niets is zeker in het leven, behalve verandering. Van het weer en de seizoenen, de stand van de maan en de zon. Verandering van relaties, kennis en inzichten. Van je gezondheid, leeftijd, geboorte en dood.

Het leven is één grote golf van verandering, dus stop met het najagen van zekerheden. Je probeert lucht te vangen met een schepnet.

Durf af en toe wat meer los te laten. Te vertrouwen op het leven zelf. Dat is er namelijk voor jou. Het leven is niet tegen je, maar je moet wel leren meebewegen.

En ja, soms lijkt alles tegen te zitten. Maar bedenk dan: ook dit zal veranderen.

Constant tegen de stroom in zwemmen is enorm vermoeiend. Wees iets meer als water: flexibel maar krachtig, helder maar niet te stoppen, vaak onopvallend maar onmisbaar voor het leven op deze planeet.

Zit jij vast in patronen en beperkende overtuigingen? Je bent niet alleen. Gelukkig zijn er oplossingen.

Ga eens op onderzoek uit. Wees nieuwsgierig. Lees boeken, luister podcasts, ga in gesprek met een coach of therapeut. Vecht niet langer tegen de verandering, omarm haar. Leer ermee samen te leven en te dansen. Surf op de golven van jouw leven. Enjoy the ride!