Ik huilde, mijn lijf schokte en het geluid kwam van diep binnenin mij

11/12/20223 min read

Denkend kun je niet voelen.

Soms hoor ik persoon X aan persoon Y vragen hoe diegene zich voelt. Het antwoord: “Wel goed, denk ik.” Dat kan dus niet. Voelen doe je niet met je hoofd. En woorden, zowel gesproken als op papier, doen het voelen vrijwel altijd tekort. Woorden zijn slechts labels. Iedereen geeft net een andere betekenis aan een woord. Daardoor denkt iemand misschien te weten wat jij voelt, maar dat is altijd vanuit zijn of haar eigen wereldbeeld.

Toch deel ik hier graag in woorden wat ik afgelopen week heb mogen ervaren. Mijn dierbare vriend en brother from another mother Martijn van Ommen, heeft mij namelijk laten kennismaken met de kracht van ademhaling. U zegt? Ja, ademhaling. Veel mensen ademen tegenwoordig op een manier die geen recht doet aan hun gezondheid. Vaak zit de ademhaling hoog (dus niet in de buik) en is hij oppervlakkig (en zorgt daarmee voor stress in het lichaam).

Ik was daarom erg benieuwd naar wat m’n maat mij te bieden had. Sinds enige tijd is hij ademcoach en heeft hij zijn eigen praktijk aan huis. Een mooi moment om te ervaren wat bewuste ademhaling met je kan doen.

De ademsessie vond plaats in een ruimte waar ik me meteen thuis voelde. Het is er knus, nodigt uit tot openheid en voelt veilig aan. Hoewel we goede vrienden zijn, mocht ik deze ademreis volledig ervaren, net als iedere andere klant. Wat ik hier omschrijf, mag je dus gerust meenemen in je overweging, mocht je zelf geïnteresseerd zijn in een ademreis.

Reflecteren op de invloed van mijn ouders
We begonnen met een intakegesprek en werkten naar een doel toe waarmee ik aan de slag kon. Zie het als een bestemming op de kaart. Als je niet weet waar je heen wilt, is de kans groot dat je er niet komt.

We spraken over de rol van mijn ouders. Welke invloed hadden zij op mij als kind en welke invloed hebben ze nu nog op me? Zoals bij de meeste mensen was en is die invloed enorm. Ik heb het geluk uit een warm nest te komen, maar dat neemt niet weg dat ik op bepaalde vlakken een negatieve invloed heb ervaren, vaak onbewust. Niet omdat mijn ouders slecht zijn, maar omdat zij op dat moment niet beter wisten of konden. Door erover te praten schijn je licht op die schaduwkanten en kun je overgaan tot heling. Van jezelf, en wellicht ook van je (voor)ouders.

Nadat we mijn doel helder hadden, mocht ik gaan liggen. Dekentje over me heen, ooglapje op, ademtuitje in mijn mond, begeleidende muziek erbij. Meteen een fijn gevoel (hoewel het ademtuitje even wennen is ;) ) Martijn begeleidde mij van begin tot eind vanuit expertise en zachtheid. Heel fijn hoe hij dit aanpakt. Ik voelde me oprecht gesteund en gesterkt door zijn bemoedigende woorden. Want mocht je nog geen ervaring hebben met ademwerk; het kan behoorlijk intens zijn!

De reis naar binnen
In de eerste ademronde had ik enorme tintelingen en krampen in mijn handen, polsen en onderarmen. Het deed pijn. Ik wist dat dit kon gebeuren en doordat Martijn ook lichaamswerk doet (hij werkt o.a. met drukpunten en massagetechnieken), kon ik me makkelijk overgeven aan de pijn en dat wat ik blijkbaar mocht loslaten.

De volgende rondes gebeurde eindelijk wat ik al maanden diep in mijn binnenste voelde, maar waar ik zelf niet bij kon komen. Ik huilde. En huilde nog meer. Mijn lijf schokte en het geluid kwam diep van binnenin mij. Ik had duidelijk de nodige onverwerkte emoties in mijn lijf zitten. Dit weten is één ding, maar het loslaten is niet altijd makkelijk. Ga op reis met een ademcoach en je gaat zeker lichter en vrijer naar huis dan dat je kwam. Maar vergeet niet: jij doet het werk. Jij moet je openstellen. Er is geen quick fix voor zelfheling.

Ik huilde onder meer om het feit dat ik vrijwel mijn hele leven onzeker ben geweest. Absoluut niet in het middelpunt van de belangstelling wilde staan. Zichtbaar zijn? Mij niet gezien! Kort door de bocht; ik erkende mijn eigen bestaan dus niet. Constant overmand worden door twijfels en schaamte is hard werken. Je gaat situaties en mensen uit de weg en doet jezelf daarmee tekort. Al huilend kwamen de inzichten tot me, wist ik waar het al die tijd fout was gegaan en wat ik vanaf nu anders wil.

Je bent goed zoals je bent
Opluchting. Dat is wat ik voelde na de ademreis. Ik heb hier niet de hele reis beschreven, want nogmaals; die moet jij zelf voelen en is voor iedereen anders. Dit zijn slechts woorden over mijn reis, mijn ervaring. En ik wil je niet de kans ontnemen om je eigen ervaring te hebben. Wat ik wel kan zeggen is dat ademwerk voor iedereen geschikt is. Wij zijn de ademhaling zelf. Het is de basis van ons leven en een krachtige tool om emotionele blokkades in je lijf op te lossen, jezelf te helen.

Dat ik dit met zo’n goede vriend mocht ervaren maakt me enorm dankbaar. Ik voelde aan alles dat Martijn helemaal in zijn element is als ademcoach. De rust, de zachtheid en zijn niet-aflatende leergierigheid in ademwerk, ze zorgen ervoor dat je je gehoord en begrepen voelt. Dat jij er helemaal mag zijn. Met alles wat en wie jij bent. Jij bent goed zo. Alles is goed zo. Breathe in, breathe out. Simple but so powerful!